HOME

Balhoofdlagers vervangen

We gaan de oude balhoofdlagers (met de losse kogeltjes) vervangen door nieuwe conische lagers van het type SSH750. Benodigdheden:

SSH750 twee conische lagers met ring
De OUDE lagerschaal v/h bovenste lager
Gasflesje
Licht hamertje
Tang
Metalen plaatje

Montage nieuwe bovenste lagerschaal.

Leg de schaal een nacht in de diepvries. Daarna kun je 'm redelijk makkelijk in het frame tikken. Gebruik hiervoor een licht hamertje en een metalen plaatje zodat je geen putjes in de lagerschaal slaat. Geef steeds hele kleine tikjes rondom in een circelbeweging.

De schaal blijft 2 à 3mm boven het frame uitsteken.

Montage nieuwe onderste lagerschaal. Dit gaat op dezelfde manier als de bovenste schaal. Gebruik de oude lagerschaal om de nieuwe schaal erin te tikken. De schaal ligt een paar mm verzonken in het frame.

Montage van de ring (onder het onderste lager). Let niet op het lager, want dat hoort hier nog niet te zitten (dat is pas nadat je de instructie bij de volgende foto hebt uitgevoerd).

Verhit de ring met een gasbrander, hierdoor zet de ring uit. Daarna kun je 'm redelijk eenvoudig om de stuurpen tikken met een hamertje.

We gaan nu het onderste lager om de stuurpen persen.

Schuif het onderste lager om de pen totdat het net klem zit en schuif het geheel in het frame. Pak de grote moer en draai deze ondersteboven om het schroefdraad v/d pen. Ondersteboven??? Jazeker, want de pen en schroefdraad steken nog niet ver genoeg naar buiten om de moer op te kunnen draaien, terwijl hij ondersteboven net "pakt".
Draai nu de stuurpen rond totdat het schroefdraad ver genoeg naar buiten steekt. Hierdoor perst het onderste lager zichzelf op zijn plek. Op enig moment kun je de moer weer rechtop monteren en het zaakje nog verder aantrekken. Net zo lang totdat het onderste lager volledig op zijn plek zit.

Ergens tijdens dit proces ontstaat er genoeg ruimte om ook het bovenste lager in te leggen (zie ook volgende foto)

Als het schroefdraad ver genoeg uitsteekt kun je het bovenste lager inleggen. Dit hoeft niet geperst te worden, het ligt gewoon los.

De lagers kunnen ingemeerd worden met lagervet. Schuif alles weer in elkaar. Moer erop, aantrekken, en klaar is kees.

HOME