HOME

Ontroesten

Ik ga moeren en bouten ontroesten d.m.v. elektrolyse. Daarna worden ze verzinkt zodat ze weer als nieuw glimmen.

Ik heb de volgende opstelling gemaakt:

Als eerste heb ik een computervoeding geprepareerd om een goede 12V gelijkstroom verbinding van minimaal 5A te kunnen genereren.

Meer informatie over hoe je zo'n ding moet bouwen is te vinden op Tweakers.

Update: ik heb de voeding opgeblazen. Waarschijnlijk iets te veel soda door het water gedaan, waardoor de geleiding te hoog werd. Daarom lijkt het mij het een goed idee om een voeding te gebruiken die zeker 10A continu en een piek van zo'n 20A aankan. Een PC voeding is toch iets te licht voor dit werk.

Update 2: ik heb een nieuwe voeding op de kop getikt. Nu zorgen dat ik niet te veel soda in het water kieper.

Een frituurmandje met een dik snoer eraan. Dit wordt de minpool (let niet op de verschillende kleuren blauw en bruin, want ik heb beide kleuren samengevoegd zodat ik in feite één dikke draad heb). Omdat het mandje geleidend is, zullen alle moeren en bouten ook onder stroom komen te staan. Handig toch?

Een oude remschijf gehaald bij de Kwikfit en een scharnier en plastic bloempot bij de bouwmarkt. Alle gebieden die moeten geleiden heb ik met de staalborstel goed kaal geschuurd. Het scharnier zit met twee bouten M8 op de remschijf vast. De remschijf wordt de pluspool (het snoer zit aan het uiteinde van het scharnier vast (net buiten beeld))

Let op dat pluspool en minpool elkaar niet raken, want dan krijg je kortsluiting!

De complete opstelling. Het water is voorzien van Driehoek soda, 3 eetlepels per liter water.

Na krap een halfuur is er al een hoop veranderd. Het water is al heel bruin geworden.

Ik heb het water elke dag ververst en nieuwe soda toegevoegd. Ook al ververs je het water niet, moet je toch dagelijks soda toevoegen.

Hier het grootste deel van alle bouten en moeren. Niet te zien op de foto is dat ik aan elk zakje een memoblaadje heb toegevoegd met daarop de afmetingen van elke bout/moer. Bovendien heb ik van de inhoud van elk zakje en het memoblaadje een closeup foto gemaakt.

Erg bewerkelijk allemaal, maar alleen op deze manier lukte het mij om het overzicht te bewaren en kon ik alle onderdelen weer terugstoppen in het juiste zakje.

Na twee dagen blijkt er veel roest verdwenen, maar lak en vuiligheid zijn helaas nog steeds aanwezig, met name in de schroefdraad. Dusss.... heb ik elk boutje even tegen de staalborstel (op de boormachine) gehouden. Dat kostte me hééééél erg veel tijd. Daarna weer een dag in de soda. En zie hier het resultaat.

Dit was de eerste lading, er komen er nog véél meer.

Eigenlijk is dit een enorme rotklus!!!

Waarom ik dit doe? Tja, gewoon omdat ik het toch wel leuk vind, denk ik. En per saldo is het flink goedkoper (lees vele tientallen euro's) dan alles nieuw kopen.

Et voila, alles is klaar om verzinkt te worden. Ik ga daarvoor naar Galvano Techniek in Veenendaal. Het wordt daar verzinkt en blauw gepassiveerd. Kosten 35 euro.

Zie hier (een deel van) het resultaat. Veel spullen zien er weer als nieuw uit.

Ik had vooraf een paar verroeste spullen in de emmer gedaan die ik niet ontroest of schoongemaakt had. Gewoon om te testen of die ook mooi zouden worden tijdens het verzinken. En inderdaad, ook die bleken prachtig mooi geworden te zijn! Dit doet mij twijfelen of die elektrolyse wel nodig geweest is.... Maar aan de andere kant hebben ze me bij Galvano Techniek erop gewezen dat hoe mooier ik de spullen aanlever, des te mooier het eindresultaat zal zijn. Dus ja....

Close-up van het cdi-pulser deksel

Een mooi plaatje van de voetsteunen en schakelpook. Ik ben met een spuitbus over de rubbers heengegaan om ze te laten glimmen. Ziet er allemaal fraai uit, toch?!

HOME